ارتودنسی دندان پر شده از دغدغه های مشترک بین بیمارانی است که به طور همزمان هم دندان پوسیده دارند و هم نیازمند ارتودنسی هستند. ترمیم و پر کردن دندان نیز همانند ارتودنسی برای سلامت دهان و دندان و لبخند زیبا لازم و ضروری است. پر کردن دندان از جمله روش های درمان برای پوسیدگی دندان بوده و مانع از پیشرفت آن می شود. ارتودنسی فرایندی است که طی آن نامرتبی دندان ها اصلاح می شود و بر خلاف پر کردگی که همیشگی است تنها برای دوره مشخصی استفاده می شود.
آنچه در این مقاله می خوانید
ارتودنتیست می تواند دستگاه ارتودنسی را در زمان پرشدن دندان ها روی دندان قرار دهد. در این صورت روند درمان با درمان کلی تا حدی متفاوت است. وقتی فرد به مشکلاتی همچون موارد زیر مبتلا باشد نیازمند درمان ارتودنسی خواهد بود:
همه این موارد در جلسه اول ویزیت با معاینه توسط متخصص ارتودنسی تشخیص داده شده و فرد با توجه به شدت و نوع ناهنجاری کاندید بهترین نوع درمان می شود.
پیش از شروع درمان، باید هر گونه پوسیدگی یا مشکلات مربوط به لثه و تحلیل آن تشخیص داده شده و نسبت به رفع آن اقدام شود. این احتمال وجود دارد که برخی از دندان های خراب و پوسیده در طی درمان کشیده شده و نیاز به صرف هزینه برای ترمیم آن ها نباشد.
دندان های پر شده در مقایسه با دندان های سالم، طول عمر کمتری داشته و در بهترین حالت عمر مفید آن ها به 15 سال می رسد. حتی دندان های پر شده نیز باید هر 6 ماه یکبار معاینه شوند.
دندان ها بعد از پر شدن ممکن است نسبت به گرما، فشار، سرما، یا شیرینی حساس شوند. این حساسیت در دندان هایی که با کامپوزیت پر شده اند، بیشتر دیده می شوند. این مشکل در اکثر موارد بعد از گذشت یک تا دو هفته از بین می رود،
از مواد مختلفی برای پرکردن و ترمیم دندان استفاده می شود که معروفترین آن ها آمالگام و کامپوزیت هستند.
دندان های پرشده می توانند روند درمان را پیچیده تر کرده و تا حدی بر روی آن تأثیر منفی بگذارند؛ اما این تأثیر زیاد نیست. حتی در صورت داشتن چند دندان پرشده در دهان مشکل چندانی برای انجام ارتودنسی به وجود نمی آید.
بیشتر بخوانید … ارتودنسی لینگوال
کج و نامرتب بودن دندان ها علاوه براینکه بر روی سلامت دهان و دندان تأثیر به سزایی دارد، بر روی پوسیدگی آن ها نیز بی تأثیر نیست. رعایت بهداشت و تمیز کردن دندان های نامرتب و مشکل دار کار دشواری است. با وجود مشکلات و ناهنجاری های دندانی، در صورت رعایت بهداشت، دندان ها به خوبی تمیز نشده و جرم و پلاک بر روی دندان تجمع می یابد.
این امر سرانجام به پوسیدگی و خرابی دندان ختم می گردد؛ از اینرو توصیه بر اینست در اسرع وقت نسبت به رفع مشکلات و اختلالات دندانی اقدام شود. با این کار می توان مانع از به خطر افتادن سلامت دندان ها شد. وقتی دندان ها با انجام ارتودنسی مرتب و ردیف می شوند، تمیز کردن و مسواک زدن آن ها راحت و آسان می شود. در این صورت احتمال پوسیده شدن دندان ها به حداقل رسیده و دیگر نیازی به پرکردن و ترمیم آن ها نخواهد بود.
با اینکه پر کردن دندان های سیم کشی شده نیز امکانپذیر است، اما در صورت بسته شدن راه دسترسی به پوسیدگی توسط سیم کشی، کار درمان آسان نخواهد بود؛ از اینرو توصیه میشود قبل از شروع ارتودنسی، کلیه پوسیدگی ها برطرف شده و در طی ارتودنسی مراقبت از دندان ها نیز به بهترین نحو ممکن انجام شود.
اما متأسفانه در پاره ای از موارد مشاهده شده است که در نهایت مراقبت نیز نمی توان از پوسیدگی دندان جلوگیری کرد. اگر در طول دوره درمان ارتودنسی، لازم باشد دندان پر شود، متخصص ارتودنسی براکت های موجود در آن ناحیه را برداشته و سپس اقدام به پر کردن دندان پوسیده می کند.
اگر دندان های فرد به گونه ای است که هم نیاز به پر کردن دارد و هم لازم است ارتودنسی انجام شود؛ ابتدا باید پر کردن دندان انجام شده، پس از آن درمان ارتودنسی شروع شود. پرکردگی دندان ها هیچ گونه مشکلی برای ارتودنسی به وجود نمی آورد. دندان های پر شده نیز به راحتی می توانند در زمان ارتودنسی جابجا شده و حرکت کنند.
از طرفی پر کردن دندان های بدون سیم برای متخصص ارتودنسی کار سختی نیست. تعدادی از دندانپزشکان هزینه بیشتری برای پر کردن دندان های سیم کشی شده درخواست می کنند، لذا با پر کردن دندان قبل از شروع ارتودنسی در میزان هزینه صرفه جویی خواهد شد.
از بریس های مختلف می توان برای صاف و مرتب کردن دندان های پرشده استفاده کرد. اما همواره استفاده از بریس های فلزی در اولویت قرار داشته و بهترین گزینه انتخابی است. این این بریس ها با توجه به مستحکم بودن می تواند برای همه بیماران در هر شرایطی مناسب باشند. افراد بزرگسال که دوست ندارند کسی متوجه درمان آن ها شود، می توانند از ارتودنسی نامرئی استفاده کنند.
در این روش از پلاک های شفاف و متحرک برای رفع ناهنجاری دندان ها استفاده می شود. با توجه به اینکه این پلاک ها متحرک است می توان در صورت نیاز به راحتی اقدام به پرکردن دندان ها نمود و یا پرکردگی های تخلیه شده را مجدداً پر کرد. براکت های سرامیکی نیز می تواند انتخاب مناسبی برای دندان های پرشده باشد. چون استفاده از این براکت ها کمتر موجب جلب توجه شده و فرد در طول درمان از این حیث احساس راحتی داشته و دوره درمان را راحت تر پشت سر می گذارد.
وقتی بریس برای اولین بار بر روی دندان نصب می شود موجب احساس درد در افراد می شود. اما پرکردگی دندان نمی تواند عاملی برای تشدید درد شود. با رعایت برخی اصول می توان به کاهش و تسکین درد کمک کرد:
بیشتر بخوانید: