می توان در برخی موارد ارتودنسی دندان اقساطی را تجربه کرد. البته به کلینیک دندانپزشکی که مراجعه می کنید نیز بستگی دارد.
نامرتبی دندان ها می تواند عوارض نامناسبی مانند پوسیدگی دندان ها، مشکلات گوارشی، سردرد یا مشکلات مفصل گیجگاهی و مشکلات لثه ای را برای بیمار ایجاد نمایند.
ارتودنسی با هدف ایجاد نظم و هماهنگی میان دندان ها و فکین می تواند تاثیر زیبایی بر چهره افراد داشته باشد پس علاوه بر جنبه درمانی می تواند جنبه زیبایی نیز داشته باشد.
آنچه در این مقاله می خوانید
کراس بایت زمانی اتفاق می افتد که هنگام جویدن دندان های بالا به درستی بر روی دندان های پایین از بعد عرضی قرار نمی گیرند.
اوربایت زمانی رخ می دهد که دندان های فک بالا بر روی دندان های فک پایین همپوشانی عمودی زیادی دارند.
خط میانی نا به جا در صورتی است که خط میانی دندان های فوقانی و پایینی در یک ردیف قرار نمی گیرند.
در آندربایت دندان های فک پایین بیش از حد جلو هستند و دندان های فک بالا عقب می باشند.
اپن بایت به باز بودن بین دو فک در کنار یکدیگر یا در جلو گفته می شود.
شلوغی دندان ها نیز باعث روی هم قرارگیری دندان ها می شود.
که در صورت وجود این مشکلات باید نزد یک ارتودنتیست با تجربه و ماهر بروید سپس او بعد از معاینه بالینی، تصویربرداری از فک و دندان ها و ساختن یک مدل گچی، طرح درمانی مناسبی برای درمان را به شما پیشنهاد خواهد نمود.
در پاسخ به این سوال باید گفت که در طی کارگذاری براکت ها بیمار هیچگونه دردی را احساس نخواهد کرد اما چند ساعت بعد از نصب براکت ها امکان درد وجود دارد که این درد طی یک هفته کاهش می یابد و بیمار بعد از این به وجود براکت ها عادت خواهد کرد همچنین در طی تنظیم براکت ها امکان درد وجود دارد که برای کاهش درد می توانید از داروهای مسکن مانند استامینوفن استفاده کنید.
درمان با ارتودنسی به وسیله ارتودنسی ثابت یا متحرک می تواند انجام شود که در ارتودنسی ثابت ابزارهای ارتودنسی به صورت ثابت بر دندان ها قرار می گیرد اما ارتودنسی متحرک قابل حرکت و در آوردن می باشد که در متن زیر به معرفی انواع روش های درمان با ارتودنسی می پردازیم:
براکت های ارتودنسی فلزی روی دندان ها چسبانده می شوند و سیم های ارتودنسی به کمک کش های ارتودنسی به براکت ها متصل می شود تا با اعمال فشار به دندان ها آنها را به تدریج در مسیر صحیح خود قرار دهند.
این روش یکی از بهترین روش های درمان با ارتودنسی است که با هزینه پایین تری می تواند بیشتر مشکلات فک و دندانی را پوشش دهد.
تفاوت محسوسی که ارتودنسی سرامیکی نسبت به ارتودنسی فلزی دارد در این است که براکت های این سیستم از جنس سرامیکی یا کامپوزیتی هستند که همرنگ دندان ها می باشند که برای افرادی که نمی خواهند براکت ها در دهانشان دیده شود می تواند بسیار مناسب باشد.
این براکت ها بیشتر از ارتودنسی فلزی مستعد شکستن و ترک خوردن هستند و نسبت به براکت های فلزی هزینه بالاتری دارند.
در سیستم ارتودنسی لینگوال براکت ها برپشت دندان ها قرار می گیرند و این سیستم بیشتر برای جوانان و بزرگسالان کاربرد دارد.
ابزار و تجهیزات به کار رفته در این سیستم می تواند با زبان درگیر شود و باعث زخمی شدن زبان و ایجاد زخم بر روی لثه شود از مزیت های مهم ارتودنسی لینگوال این است که اگر بیمار بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت نکند و دندان های اطراف براکت ها تغییر رنگ بدهند این تغییر رنگ قابل مشاهده نخواهد بود.
در ارتودنسی دیمون از یک مکانیزم لغزنده استفاده شده است که سیم های ارتودنسی را به براکت ها متصل می نماید که این امر موجب گردیده است بیمار کمتر تحت فشار قرار بگیرد و احساس راحتی بیشتری داشته باشد.
همچنین طول دوره درمان با ارتودنسی دیمون نسبت به ارتودنسی فلزی توانسته است حدود 2. 7 ماه زودتر انجام شود.
در ارتودنسی اینویزیلاین می توانید طرح درمانی خود را از اولین مرحله درمانی تا قرار گیری نهایی دندان ها در جای خود را مشاهده نمایید این سیستم ارتودنسی از براکت های شفافی تهیه شده است که به راحتی قابل مشاهده نیست.
ارتودنسی اینویزیلاین را باید حدود 22 ساعت در شبانه روز استفاده کنید و فقط در هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن از دهان خارج نمایید.
بیمار در هنگام استفاده از ارتودنسی اینویزیلاین برخلاف ارتودنسی ثابت هیچگونه محدودیت غذایی ندارد و به راحتی می تواند از آن استفاده نماید.
استفاده از ریتینر این امکان را به شما می دهد که بعد از برداشتن براکت ها امکان برگشت دندان ها به حالت اولیه وجود نداشته باشد و دندان ها در موقعیت جدید به صورت ثابت قرار بگیرند این مرحله درمانی به دلیل اینکه تضمین کننده موفقیت ارتودنسی است بسیار حائز اهمیت می باشد.
در صورتی که از ارتودنسی ثابت استفاده می کنید باید از مصرف خوراکی های سفت و سخت و رنگی باید خودداری کنید زیرا امکان آسیب دیدن براکت ها وجود دارد؛ پس بهتر است مواد غذایی را در قطعات کوچک خرد نمایید و آنها را به خوبی با دندان های عقب خود بجویید.
هزینه ارتودنسی به عواملی چون سن بیمار، میزان دستمزد ارتودنتیست، نوع ابزار و تجهیزات استفاده شده برای درمان، آماده سازی قبل از انجام ارتودنسی( مانند جرم گیری دندان، کشیدن و..) شدت مشکل دندان و فک بیمار و طول دوره درمانی بستگی دارد.
به دلیل اینکه ارتودنسی دندان هزینه های بالایی دارد بعضی از ارتودنتیست ها پس از مشاوره و تعیین نمودن روش درمانی این امکان را برای بیماران خود فراهم آورده اند که ابتدا یک سوم یا نصف هزینه درمان را در ابتدا پرداخت نمایند یا اینکه هزینه ها را در طول بازه زمانی به صورت اقساطی بپردازند.