در دندانپزشکی کودکان، شاخه ارتودنسی کودکان بسیار مهم و رایج است. این درمان می تواند به کودک دندان هایی مرتب بدهد، موقعیت فک و دندان او را اصلاح کند و همچنین از پوسیدگی دندان و بیماری های لثه جلوگیری نماید. در این مقاله قصد داریم تا درباره ارتودنسی دندان کودکان، انواع ارتودنسی در این شاخه و مزایای آن اطلاعاتی در اختیارتان قرار دهیم؛ پس با مجله بست دنتیست همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
ارتودنسی دندان راهی برای رفع ناهنجاری ها و مشکلات دندانی است. این درمان می تواند هم در سن کودکی و هم در بزرگسالی انجام شود. ارتودنسی کودکان به مجموعه اقداماتی گفته می شود که به منظور پیشگیری ار ناهنجاری ها و یا درمان زودهنگام مشکلات دندانی و فک در کودکان انجام می شود.
ارتودنسی کودکان می تواند از همان سنین کودکی از ایجاد بیماری های لثه و پوسیدگی دندان تا حد زیادی جلوگیری نماید.
دندان های کج و نامرتب در کودکان و از سنین ابتدایی، ضربه به عزت نفس آنان وارد می کند. به همین دلیل است که مراقبت از رشد دندان ها در کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است. به محض اینکه دندان های دائمی شروع به بیرون آمدن می کنند، می توان با پیگیری و معاینه منظم از سلامت کامل آنها اطمینان حاصل کرد.
🔸 بیشتر بخوانید: ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی کودکان ممکن است یک تجربه همراه ترس و دلهره برای آنان باشد. اما با مراجعه به یک دندانپزشک متخصص و با تجربه دیگر دلهره آور و ترسناک نخواهد بود و شما می توانید با دریافت مشاوره، در زمان طلایی دندان های کودکان خود را اصلاح نمایید و زیبایی و اعتماد بنفس صورت و محیط فک و دهان آنها را در سنین کودکی حفظ کنید.
اگر کودک دندان های کجی داشته باشد، نیاز به فشار وارد کردن بر دندان ها برای غذا خوردن دارد. این عامل می تواند باعث سردرد یا درد در ناحیه شانه و گردن یا سندرم TMJ در کودک شود. البته نباید از دندان های شیری غفلت کرد، بلکه در صورت مشاهده پوسیدگی دندان باید به دندانپزشک کودکان مراجعه کرد تا دندان مورد نظر را پر کند تا فضای کافی، برای رشد دندان دائمی وجود داشته باشد.
گفتیم که درمان مشکلات و ناهنجاری های دندانی و فک کودکان هرچه در سن پایین تری انجام شود، بهتر و موثرتر خواهد بود. به همین دلیل به محض اینکه متوجه مشکلات زیر شدید، به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید:
ممکن است کودک شما هنگام نصب براکت ها، تنظیم آن و یا در زمان استفاده از وسیله ای جدید مانند نوارهای پلاستیکی یا هدگیر با درد و ناراحتی مواجه شود. اما این درد طبیعی بوده و می توان با مصرف استامینوفن هرگونه ناراحتی را برطرف نمود.
همچنین اگر سیم ها، براکت ها یا باندها دهان کودک شما را تحریک کنند، متخصص ارتودنسی کودکان می تواند موم مخصوصی را برای پوشش نوک تیز براکت ها تهیه کند.
در مورد حساسیت هم باید گفت که برخی از کودکان ممکن است به فلزات خاصی نظیر نیکل حساسیت داشته باشند. در صورت بروز چنین رویدادی، می توان به جای این فلز از مواد دیگری استفاده نمود. براکت ها نیز ممکن است گاهی اوقات لثه کودک شما را تحریک کرده و موجب تورم آن شوند. این یک واکنش آلرژیک یا حساسیت زا نیست اما در هر حال والدین باید هنوز مراقب آن باشند.
🔸 بیشتر بخوانید: هزینه ارتودنسی دندان چقدر است؟
بهترین زمان اولین مراجعه به ارتودنتیست و زمان شروع درمان دو مسئله جدا هستند. والدین بهتر است تا قبل از درآمدن کامل دندان دائمی، در صورتی که هر یک از مشکلاتی که در بالاتر گفته شد را در کودک خود مشاهده کردند، به متخصص ارتودنسی مراجعه کنند. اما این مراجعه صرفا به معنای شروع درمان نیست و ممکن است صرفا اقدامات پیشگیرانه ای انجام شود.
در کل بهتر است دندان کودکان در سن 6 تا 8 سالگی مورد ارزیابی دندانپزشک متخصص ارتودنسی قرار بگیرد. زیرا مشکلات مربوط به فک و دندان ها در این سن شروع می شود. برای درمان نیز سن 7 تا 9 سالگی مناسب است. معمولا درمان در این سن به ندرت با ارتودنسی ثابت یا همان سیم کشی انجام می شود. در این سنین بیشتر از فضانگهدارنده، وسیع کننده کام و یا سایر لوازم ارتودنسی متحرک استفاده می شود.
از لوازم زیر برای اصلاح فک و دندان توسط ارتودنسی استفاده می شود:
بریس های فلزی، از جنس استیل ضدزنگ گرید بالا ساخته می شوند. این بریس ها ظریف هستند و برای شکسته نشدن آنها کودک نباید از مواد سفتی مانند یخ، آدامس و آب نبات استفاده کند. بریس ها می توانند با توجه به نوع مشکل دندانی طی 18 تا 36 ماه مورد استفاده قرار بگیرند.
بریس ها با ثابت ماندن می توانند فشار یکنواختی بر دندان وارد کنند و سبب تغیر موقعیت دندان و قرارگیری دندان در جای خود و صاف شدن دندان شوند. در ارتودنسی برای کودکان، از براکت های رنگی و شاد با انتخاب نوع رنگ توسط کودک استفاده می شود.
این وسیله دارای دو قطعه پلاستیک متصل به دو طرف دندان های آسیای بالا و یک پیچ وسیع کننده است. دستگاه مورد نظر برای گسترش قوس فک بالا کاربرد دارد تا فضای بیشتری برای رشد دندان ها ایجاد کند. همچنین باعث می شود دندان های دائمی در جایگاه بهتری بیرون بیایند.
دندانپزشک در صورت از دست رفتن هر یک از دندان های شیری بخصوص دندان های شیری خلفی (عقبی)، از فضا نگهدارنده استفاده می کند تا دندان های دائمی خلفی به شکل طبیعی رشد کنند. این کار نیاز به ارتودنسی در آینده را از بین می برد. همچنین دندانپزشک ممکن است بعد از برداشتن بریس ها از فضا نگهدارنده استفاده کند که باعث حفظ موقعیت دندان می شود.
فضا نگهدارنده به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم می شود که ثابت به طور دائم به دندان می چسبد که برای بسته شدن فاصله بین دندان ها از آن استفاده می شود و فضا نگه دارنده متحرک با طبق دستور دندان پزشک کاربرد دارد.
برای سرعت بخشیدن به حرکت دندان ها یا مرتب کردن آنها کاربرد دارد که لیگاتورهای یک کشی در درجات متفاوت نیرو را به دندان وارد می کنند. اما لیگاتورهای کش متصل، تعدادی از دندان ها را در یک جهت حرکت می دهند یا فاصله بین دندان ها را از بین می برند.
هدگیر وسیله ای سیمی است که به دندان های پشتی کودک می چسبد و آن ها را به سمت عقب می کشد تا فضای بیشتری برای دندان های جلویی ایجاد شود.
این تجهیزات که اسپلینت نامیده می شوند در فک بالا و پایین قرار داده می شوند تا فک در موقیعت مناسبی قرار بگیرند و بیشتر برای اختلالات مفصلی (TMJ) به کار برده می شود.
این ضربه گیرها برای کاهش فشار لب ها یا گونه ها روی دندان طراحی شده اند و به کاهش فشار کمک می کنند.
اینکه ارتودنسی دندان چقدر طول میکشد، بستگی به نوع و شدت مشکل و وضعیت کلی دهان و دندان کودک دارد. اما مرحله اول درمان که همان دستگاه متحرک، وسیع کننده کام و … هستند، معمولا بین 4 تا 8 ماه طول می کشند. فاز دوم درمان که از سن 10 تا 15 سالگی شروع می شود نیز بین 6 ماه تا 1.5 سال طول می کشد.
هیچ گاه نمی توان بدون مراجعه حضوری نزد متخصص ارتودنسی و معاینه شدن توسط او، مقدار دقیق هزینه ارتودنسی کودکان را برآورد کرد. اما به طور کلی هزینه ارتودنسی کودکان از ارتودنسی بزرگسالان کمتر است.