ارتودنسی نامرئی چیست؟ معمولا دیده شدن براکت ها و سیم های ارتودنسی دندان در دهان برای افراد بزرگسال خوشایند نیست و تمایلی به استفاده آن در ارتودنسی بزرگسالان ندارند. دیده شدن اجزا و تجهیزات دندانپزشکی روی دندانها شاید برای کودکان و نوجوانان یک سرگرمی باشد، اما بزرگسالان دوست ندارند هنگامی که به یک جلسه رسمی دعوت می شوند، سیم ها و براکت در دهانشان دیده شود. همین موضوع علم دندانپزشکی را به سمت ایجاد راه های جدید درمانی به نام ارتودنسی نامرئی کشاند.
اگر شما هم علاقه مند به ارتودنسی نامرئی هستید، با دکتر خضری بهترین متخصص ارتودنسی در کرج تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
ارتودنسی نامرئی یک درمان کلی برای نامرتبی و ناهنجاری های دندانی و فکین است که انواع مختلفی دارد و رایج ترین آن ارتودنسی متحرک نامرئی است. در ایران معمولا هرجا بحث ارتودنسی نامرئی می شود، منظور همان ارتودنسی نامرئی از نوع متحرک است؛ با اینکه در حقیقت ارتودنسی نامرئی شامل دو روش ثابت نیز می شود. در این مقاله قصد داریم درباره این نوع متحرک که با نام ارتودنسی نامرئی نیز شناخته می شود صحبت کنیم.
اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که دکتر ارتودنسی برایتان تشخیص ارتودنسی داده و برای انجام آن مردد هستید، با این روش درمان می توانید با خیال راحت مشکل دندان های خود را برطرف کنید. در این تکنولوژی ارتودنسی شفاف، پلاک های شفاف و بی رنگی بر روی دندانها قرار می گیرند که به سختی دیده می شوند؛ حتی ممکن است کسی متوجه آنها نشود. این ویژگی علی الخصوص در میان بزرگسالان از اهمیت و محبوبیت ویژه ای برخوردار است.
🔸 بیشتر بخوانید: ارتودنسی نامرئی
در درمان ارتودنسی نامرئی برخلاف سایر روشها نیازی به هیچ گونه براکت و یا سیم ارتودنسی نمی باشد. ارتودنسی متحرک نامرئی به نام ارتودنسی اینویزیلاین نیز شناخته می شود و در این روش همانطور که از نامش پیداست، می توان پلاک های ارتودنسی را از دهان خارج کرد و دیگر مانند ارتودنسی ثابت نیازی نیست تا انتهای درمان آنها را در دهان داشت.
در این روش، از پلاک شفاف و بی رنگی که بر اساس شرایط دهانی بیمار در طی یک تصویر برداری سه بعدی ساخته و پرداخته می شود، برای رفع ناهنجاری دندان بیمار استفاده می شود. در روش ارتودنسی شفاف یا Invisalign سیستم های براکتی طوری طراحی شده اند که بر خلاف براکت های فلزی، جلب توجه نمی کنند و بدون احتیاج به سیم های فلزی معمول، به صاف کردن دندان ها می پردازند.
اگر ارتودنتیست تشخیص داد که بیمار می تواند از این پلاک ها استفاده کند، فرد باید در طول درمان به طور مداوم در زمان های مشخص شده به متخصص ارتودنسی مراجعه کند تا روند درمان را بررسی کند. پزشک در جلسه شروع درمان تعداد مشخصی پلاک به بیمار می دهد که بیمار باید معمولا 2 هفته یکبار پلاک فعلا را با پلاک جدیدی که شماره گذاری شده است تعویض کند. این پلاک ها به مرور باعث حرکت دندانها می شوند.
ارتودنسی نامرئی که به آن ارتودنسی ژله ای نیز می گویند روشی مناسب برای رفع عیوب دندان های کودکان می باشد؛ چرا که معمولاً ناهنجاری های دندانی کودکان پیچیدگی زیادی ندارد و در صورت درمان به موقع خیلی زود رفع خواهد شد.
در این روش، کودکان پلاک های مربوطه را بدون ایجاد زخم و یا آسیب دیدگی در دهان قرار می دهند و فقط در زمان خوردن، آشامیدن و نظافت دهان، آن را از دهان خارج کرده و سپس مجدداً آن را بر روی دندان ها قرار می دهند. در روش ارتودنسی شفاف، رسیدگی به نظافت دندان ها برای کودکان بسیار راحت تر از روش های دیگر ارتودنسی می باشد.
البته لازم به ذکر است که چون کودکان بازیگوش هستند و این پلاک ها متحرک هستند، باید کودک حواسش به پلاک هایش باشد تا آنها گم نکند. زیرا گم شده پلاک ها و در نتیجه ساخت مجدد آنها باعث می شود که پروسه درمانی طولانی تر شود. بنابراین خیلی از پزشکان استفاده از این ارتودنسی را برای ارتودنسی کودکان پیشنهاد نمی کنند.
🔸 بیشتر بخوانید:
در مرحله اول، متخصص ارتودنسی انجام پرتونگاری کامل از دندان و فک شخص را تجویز خواهد کرد. قالب گیری از دهان بیمار برای ساخت پلاک ها باید بعد از درمان های دندانپزشکی مانند پر کردن دندان، کشیدن دندان، گذاشتن روکش و درمان های لثه انجام گیرد.
ساخت اجزای تشکیل دهنده ارتودنسی که متشکل از پلاستیک و آکریلیک شفاف است، ممکن است حدود یک ماه به طول بینجامد. در مرحله بعد، این اجزا در دهان فرد قرار می گیرند. تمامی مراحل ساخت این پلاک ها که به طور منحصر به فرد برای هر بیمار ساخته می شود، توسط دستگاه های دیجیتالی و با استفاده از نرم افزارهای پیشرفته انجام می گردد.
هر یک از پلاک ها باید به مدت دو هفته و 22 ساعت در روز در دهان بیمار قرار بگیرد. این اقدام باعث می شود تا حرکات مدنظر در طرح درمان شما بر روی دندان ها صورت پذیرد. در درمان با الاینرهای شفاف معمولا از آخرین پلاک استفاده شده به عنوان ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی استفاده می شود.
🔸 بیشتر بخوانید:
با توجه به قیمت مواد به کار رفته در پروسه تولید و طراحی پلاک های شفاف این نوع ارتودنسی، معمولا ارتودنسی متحرک نامرئی هزینه بیشتری نسبت به سایر انواع ارتودنسی دارد. در حقیقت می توان گفت که هر یک از انواع ارتودنسی هر چه به نامرئی شدن نزدیک تر شوند، هزینه بیشتری برای بیمار دارند. هزینه ارتودنسی با الاینرهای شفاف و نامرئی بیشتر از ارتودنسی ثابت یا متحرک معمولی است.
نمی توان گفت که این شیوه ارتودنسی در کاهش و یا افزایش درد بیمار اثر دارد. در حقیقت کمی احساس درد و ناراحتی در هفته های اول درمان کاملا طبیعی است. اما باید دقت کرد تا فشاری که به دندان ها برای حرکت وارد می شود مناسب باشد تا به دندان ها آسیبی نرسد.
این طول درمان چه با ارتودنسی متحرک نامرئی و چه با انواع دیگر ارتودنسی، با توجه به نوع مشکل بیمار متفاوت است. اما از آنجایی که این دستگاه ها برای انواع ناهنجاری های خفیف تا متوسط به کار می روند؛ معمولا بیمار بعد از یک تا یک و نیم سال آنها را بر می دارد. اما اگر ناهنجاری ها شدید باشد ممکن است از روش دیگری برا درمان استفاده شود.
معمولاً هیچ پزشک متخصصی زمانی از قبل برای بیمار تعیین نمی کند و این زمان در طول روند درمان بیمار مشخص خواهد شد.