ارتودنسی انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن ها در شرایط متفاوتی استفاده می شوند. یکی از این ارتودنسی ها، ارتودنسی شفاف است که در آن اجزای دستگاه ارتودنسی قابل مشاهده نیست. این روش برای افرادی که نمی خواهند ارتودنسی شان دیده شود گزینه مناسبی است. برای آشنایی بیشتر با این نوع ارتودنسی، مراحل و مزایای آن با ما تا اخر این مقاله همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
ارتودنسی شفاف یا الاینر شفاف، نوعی ارتودنسی متحرک است که در آن از پلاک های پلاستیکی شفاف و بی رنگی استفاده می شود. این پلاک ها به دلیل شفاف بودن قابل مشاهده نیستند و هر زمان که لازم باشد می توان آن ها را از دهان خارج کرد.
اصلی ترین تفاوت این دو ارتودنسی در این است که ارتودنسی با الاینرهای شفاف، نامرئی است و شامل پلاک هایی از جنس پلاستیک است و در آن خبری از براکت و سیم نیست و قابلیت خارج شدن از دهان را دارد. ولی دستگاه ارتودنسی ثابت معمولی قابل مشاهده است و شامل براکت ها، سیم و کش ها است که تا پایان دوره درمان باید به صورت ثابت بر روی دندان ها قرار بگیرد.
پلاک های شفاف برای افرادی که مشکلات شدید دندان و فک دارند اصلا مناسب نیستند، اما برای افرادی که دارای مشکلات زیر هستند، کاربرد دارند:
برای انجام این روش درمانی باید چند مرحله طی شود که ما در اینجا به ترتیب آن ها را توضیح می دهیم:
در مرحله اول بیمار باید برای مشاوره به دندانپزشک مراجعه کند. دندانپزشک پس از معاینه دهان و دندان و بررسی وضعیت آن ها، با توجه به هدف و انتظاراتی که بیمار از انجام ارتودنسی دارد، درباره الاینرهای شفاف، روش انجام آن و نحوه مرتب شدن دندان ها با این روش به بیمار توضیح می دهد. در صورت تائید دندانپزشک و بیمار برای انجام این روش، سایر مراحل ارتودنسی شروع می شوند.
این مرحله را می توان به دو روش انجام داد:
در هر دو روش وقتی قالب و اسکن آماده شد، آن ها را برای ساخت پلاک های شفاف به لابراتوار می فرستند.
در این مرحله پلاک هایی که برای اساس نوع و شدت مشکل طراحی شده اند به ترتیب بر روی دندان ها قرار می گیرند. هر بار، دو جفت از پلاک ها که شماره گذاری و مشخص شده اند در دهان قرار می گیرند و بعد از دو هفته باید با دو جفت دیگر تعویض شوند. همین طور این روند ادامه خواهد داشت تا دوره درمان طی شود.
بعد از اتمام دوره ارتودنسی با الاینرهای شفاف، باید از پلاک های نگهدارنده به مدت چند ماه استفاده شود تا دهان و استخوان های فک به وضعیت جدید عادت کنند و موقعیت دندان ها تثبیت شود.
این نوع ارتودنسی دارای مزایای زیادی است که در زیر به آن ها اشاره کردیم:
این روش مانند دیگر روش ها معایبی نیز به دنبال دارد که عبارتند از:
برای جواب این سوال باید گفت که شرایط بیمار، وضعیت دهان و دندان، نوع مشکل و شدت آن در انتخاب ارتودنسی مناسب تاثیر گذار است. مثلا ارتودنسی با پلاک های شفاف برای مشکلات جزئی دندان درمان مناسبی است، اما ارتودنسی معمولی یا همان براکت فلزی برای مشکلات شدید بهترین روش است.
از طرفی علاقه بیمار به قابل مشاهده بودن یا نامرئی بودن ارتودنسی نیز در انتخاب بهترین ارتودنسی موثر است. هزینه ارتودنسی نیز در انتخاب نوع آن تاثیر گذار است و هزینه هر کدام با هم متفاوت است.