ایمپلنت دندان یک روش درمانی برای پرکردن جای خالی دندان های از دست رفته است و در کنار مزایای زیاد و موفقیت های بالایی که دارد، دارای یکسری عوارض کوتاه مدت و بلند مدت است که لازم است قبل از انجام ایمپلنت با آن ها آشنا شوید. با شناسایی انواع عوارض ایمپلنت دندان و علت ایجاد آن ها می توان از بروزشان پیشگیری کنید.
آنچه در این مقاله می خوانید
ایمپلنت یک پروتز دندانی ثابت است که برای جایگزین کردن دندان از دست رفته به کار می رود. در این روش، پایه ایمپلنت یا پیچ ایمپلنت را با کمک جراحی به استخوان فک پیوند می دهند. بعد از جوش خوردن پایه ایمپلنت، سایر اجزای آن مانند اباتمنت، پروتز یا روکش بر روی آن نصب می شوند.
ایمپلنت دندان ظاهری کاملا شبیه به دندان های طبیعی دارد و بهترین گزینه برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته است اما باز هم احتمال بروز عوارض خفیف تا جدی وجود دارد.
ایمپلنت دندان خود به خود عوارض خاصی را به دنبال ندارد، اما در شرایط زیر احتمال بروز عوارض ایمپلنت بیشتر می شود:
?? بیشتر بخوانید:
عوارضی که ممکن است بعد از کاشت ایمپلنت به وجود بیاید، عبارتند از:
بروز برخی از عوارض بعد از نصب ایمپلنت کاملا طبیعی است و بعد از گذشت چند روز از بین می روند. عوارض شایع شامل درد، تورم، تب، خونریزی خفیف، کبودی و لق شدن دندان کناری و حساسیت هستند.
عوارض گفته شده بعد از گذشت چند روز با مصرف دارو بر طرف می شوند و در مورد لق شدن دندان کناری در حین انجام ایمپلنت نیز اصلا جای نگرانی نیست، چون بعد از 20 تا 30 روز دندان به حالت معمولی خود باز می گردد.
علاوه بر عوارض کوتاه مدتی که بعد از کاشت ایمپلنت به وجود می آیند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
روکش ایمپلنت با چسپ مخصوصی چسبانده می شود که در صورت بی دقتی در نصب روکش و استفاده از چسب نامرغوب، احتمال افتادن آن وجود دارد که باید مجدد برای نصب آن به یک دندانپزشک متخصص مراجعه کرد.
در بعضی مواقع ممکن است پیچ ایمپلنت شل یا لق شود. این مورد به دلیل کاشت نادرست پایه ایمپلنت توسط دندانپزشک و یا جوش نخوردن پایه ایمپلنت به استخوان فک اتفاق می افتد. در این حالت با وارد شدن فشار، ایمپلنت لق می شود و احتمالا نیاز به تعویض مجدد آن باشد.
وارد شدن فشار بیش از حد، استفاده از پروتز نامناسب و نصب نادرست آن سبب جمع شدن فشار وارد شده در یک طرف ایمپلنت و شکستن قسمتی از بدنه ایمپلنت می شود.
یکی دیگر از عوارض ایمپلنت دندان، شکستن پروتز یا روکش است. مصرف مواد غذایی سفت و دندان قروچه، باعث وارد شدن ضربه به پروتز ایمپلنت و در نهایت منجر به شکستن پروتز می شود. در این شرایط باید برای درمان آن به دندانپزشک مراجعه کرد.
عدم موفقیت درمان و پس زدن ایمپلنت دندان توسط بافت استخوان فک، یکی از مهم ترین عوارض ایمپلنت است. سیستم ایمنی ضعیف، داشتن بیماری خود ایمنی، کمبود خون رسانی به محل کاشت ایمپلنت، ایجاد عفونت در محل ایمپلنت و … از جمله شرایطی هستند که در پس زدن ایمپلنت دندان نقش دارند.
اگر بهداشت دهان و دندان بعد از کاشت ایمپلنت به خوبی رعایت نشود و یا به خوبی از ایمپلنت نگهداری نشود، احتمال بروز عفونت در لثه به وجود می آید.
برخی از افرادی که کاشت ایمپلنت داشتند، از دردهای سینوسی شکایت دارند. در هنگام کاشت ایمپلنت، احتمال نفود به حفرات سینوسی و بیرون زدن سینوس ها وجود دارد.
در برخی مواقع به دلیل بی تجربه بودن دندانپزشک ممکن است آسیب های عصبی مانند بی حس شدن دندان ها، لثه، گونه، لب و یا احساس درد زیاد بعد از ایمپلنت رخ بدهد.
برای جلوگیری از ایجاد عوارض ذکر شده باید موارد زیر را به خوبی رعایت کرد:
بروز عوارض ایمپلنت به عوامل مختلفی بستگی دارد. در صورتی که شرایط بعد از کاشت ایمپلنت نامناسب باشد، احتمال ایجاد عوارض خفیف تا جدی وجود دارد. اما در صورت رعایت برخی نکات می توان از بروز این عوارض پیشگیری کرد.