از مهم ترین مراحل رشد کودکان می توان به لق شدن دندانهای شیری، افتادن آنها و در آمدن دندان های دائمی اشاره کرد. اما اگر دندان های شما سالم باشند ولی مراقبت کافی نشوند و بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنید، ممکن است لق شده و بیفتند. بنابراین لق شدن دندان ها می تواند در هر سنی و برای هر کسی اتفاق بیفتد؛ که البته برای هر سنی دلایل خود را دارد. لق شدن دندان یا همان تحلیل لثه بیماری است که ریشه دندان در اثر کاهش بافت پیرامون دندان، نمایان می شود. التهاب و عفونت لثه را می توان مهمترین علت لق شدن دندانها دانست.
آنچه در این مقاله می خوانید
آسیب دیدن بافت لثه و تحلیل آن در اثر عفونت باعث می شود استخوان های محافظ دندان آسیب دیده و در نهایت لق شدن دندان ها را به همراه دارد. اگر این مسئله به موقع درمان نشود ممکن است شخص دندان خود را از دست بدهد.
جرم و پلاکهای موجود در دندانها محیط مناسبی را برای رشد و تکثیر باکتریها فراهم میکنند و این خود یکی از دلایل ایجاد عفونت و التهاب لثه و در نهایت لق شدن دندان ها است. بسیاری از افراد هم دارای بیماری های عفونی لثه به صورت ژنتیکی هستند.
گاهی در اثر ضربه به دندان ها، رشته های رباط که ریشه دندان را به لثه ها و بافت های نرم اطراف متصل می کند شل می شوند و باعث لق شدن دندان جلو در بزرگسالان می شوند. در این شرایط اگر مراقبت های کافی صورت نگیرد ممکن است شخص دندان یا دندان های شل شده را از دست بدهد. همچنین دندان قروچه نیز به علت فشاری که به دندان ها وارد می کند می تواند یکی از دلایل لق شدن دندان باشد.
یکی دیگر از عوامل تشدید کننده عفونت لثه و مشکلات بعد از آن، استعمال دخانیات است.
با بالا رفتن سن امکان ابتلا به عفونت لثه نیز افزایش پیدا می کند. بنابراین حتما در سنین بالا، مراقبت های دهان و دندان و مراجعه به دندانپزشک و متخصص ارتودنسی را ضروری بدانید.
افرادی که دچار بیماری هایی مانند دیابت و بیمارهای قلبی-عروقی هستند، بیشتر در معرض عفونت دندان و لثه قرار دارند.
بسیاری از خانم ها در دوران بارداری به علت میزان بالای هورمون های پروژسترون و استروژن، دچار شل شدن رباط ها و استخوان های اطراف دندان می شوند که منجر به حرکت دندان ها می شود. خوشبختانه این حالت موقتی است؛ مگر این که شخص دچار بیماری های عفونی لثه باشد.
استفاده از مسواک زبر و نامناسب نیز می تواند باعث عفونت و التهاب لثه شود.
از جمله علائم و نشانه های لق شدن دندان می توان به خونریزی لثه، تحلیل لثه، چرک و عفونت در اطراف دندان، درد، قرمزی و التهاب لثه، بو یا طعم بد دهان و گیر کردن مواد غذایی بین دندان ها و زیر لثه اشاره کرد.
راه های پیشگیری از لقی دندان شامل موارد زیر می شود:
🔸 مطمئنا دنبال این مقاله ها میگردی:
لق شدن دندان در کودکان، امری طبیعی است چرا که دندان های شیری کودکان در سنین 4 تا 8 سالگی می افتند و دندان های دائمی جایگزین می شوند. بنابراین لق شدن دندان شیری در کودکان جای نگرانی ندارد؛ اما در صورت لق شدن دندان دائمی باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کرد.
مشکل دندانی غیر از دندان شیری در کودکان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد: بیماری های لثه، وارد آمدن ضربه به فک، گاز زدن چیزهای سفت و ساییدگی و خرد شدن.
از عمده دلایل لق شدن دندان ها، بیماری های لثه است. اگر بهداشت دهان و دندان کودک خود را نادیده بگیرید، در مدت کوتاهی باید منتظر عواقب آن باشید. بنابراین برای جلوگیری از مشکلات دندانی از جمله لق شدن دندان کودک خود، شیوه درست مسواک زدن را برای جلوگیری از ایجاد و افزایش جرم و باکتری در دهان به آنها بیاموزید. همچنین استفاده از مواد غذایی مفید و مغزی مانند سبزیجات و لبنیات را در برنامه غذایی آنها قرار دهید.
خیلی از افراد این سوال را می پرسند که “آیا دندان لق سفت میشود؟“. در پاسخ به این سوال باید گفت که ضربه خوردن به دندان و شل شدن آن، به خودی خود دوباره سفت شده و به حالت قبل باز میگردد. اما ممکن است در این دوران، کمی خونریزی از لثه وجود داشته باشد. در این دوران که دندان شل شده است، با انجام اقدامات مراقبتی روند بهبود را می توان تسریع کرد.
افرادی هستند که دندان های خود را به یکدیگر می سایند و یا در هنگام خواب دندان قروچه می کنند. در این حالت، فشار بر روی دندان زیاد شده و باعث شل شدن و لقی دندان می شود. بنابراین می توان با مراجعه به موقع به دندانپزشک، مانع از ایجاد آسیب های جدی تر شد.