با توجه به پیشرفت ها و ابداعات جدید در زمینه ارتودنسی دندان، علاقه مندی افراد به درمان های ارتودنسی در طی چند سال اخیر به شکل چشمگیری افزایش یافته است. به نظر می رسد که بخش قابل توجهی از این افزایش علاقه به ارتودنسی، به دلیل به کارگیری وسایل و انواع ارتودنسی نامرئی جهت بهبود ترتیب دندان ها می باشد.
این روش ها باعث شده تا تعداد زیادی از افرادی که پیش از این به دلیل نامنظمی دندان ها تمایلی به مراجعه به متخصص ارتودنسی نداشتند، مشتاق به انجام این درمان شوند. این مقاله به منظور آشنایی شما با انواع ارتودنسی نامرئی نوشته شده است و مشخص می کند که چرا روز به روز تعداد بیشتری از مردم به روش ارتودنسی نامرئی جذب می شوند.
آنچه در این مقاله می خوانید
ارتودنسی شفاف یا ارتودنسی نامرئی همان طور که از نامش پیداست، به معنای استفاده از دستگاه های ارتودنسی بدون دیده شدن است. در این روش ارتودنسی، در زمان باز شدن دهان و به ویژه در لحظات لبخند زدن، دستگاه های ارتودنسی به وضوح قابل مشاهده نیستند.
ارتودنسی نامرئی یکی از محبوب ترین روش های درمان ناهماهنگی دندانی است که در این روزها به شدت مورد توجه افراد و متخصصان قرار گرفته است. لازم به ذکر است که این نوع روش درمانی بیشتر مناسب افراد بزرگسال است تا کودکان، زیرا افراد بزرگسال در اجتماع حضور دارند و به دنبال بهبود ظاهر شخصی خود می باشند.
🔸 بیشتر بخوانید: ارتودنسی بزرگسالان
انواع ارتودنسی نامرئی به دو دسته اصلی تقسیم می شود: ارتودنسی نامرئی ثابت و ارتودنسی نامرئی متحرک. در ادامه به معرفی هر یک از انواع ارتودنسی نامرئی می پردازیم.
اگرچه انواع مختلفی ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف وجود دارند، اما زمانی که به ارتودنسی شفاف یا کلیر الاینر اشاره می شود، بیشتر مواقع منظور همین نوع ارتودنسی است. ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف هیچ اثر ظاهری ندارد. به همین دلیل، بیشتر توسط افراد بزرگسال مورد توجه قرار می گیرد.
کلیر الاینرها علاوه بر نامرئی بودن، از جنبه متحرکی نیز برخوردارند و بههمین دلیل برای بیماران استفاده از آنها بسیار آسان تر است. اگر متخصص ارتودنسی به بیمار توصیه کند که از ارتودنسی نامرئی متحرک استفاده کند، در طول دوره درمان، تقریبا هر دو یا سه هفته یک بار، پلاک ارتودنسی شفاف باید تعویض شود.
الاینر در واقع قالب پلاستیکی شفافی است که با نام پلاک شفاف یا طلق ارتودنسی نیز شناخته می شود. برندهای مختلفی از الاینر در در جهان موجود است که با استفاده از تکنولوژی 3 بعدی تولید می شود. اگر این نوع ارتودنسی را با نام اینویزیلاین شنیده باشید، در واقع این نام مشهور ترین برند تجاری تولید کننده پلاک شفاف ارتودنسی است.
🔸 بیشتر بخوانید:
برای درمان با ارتودنسی نامرئی ثابت، دو روش یا دسته وجود دارد:
یکی دیگر از انواع ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی نامرئی با براکت های همرنگ دندان یا ارتودنسی سرامیکی می باشد. در این نوع ارتودنسی براکت ها از جنس سرامیکی بوده و به خاطر همرنگ بودن با دندان از نظر ظاهری جلب توجه نمی کند. همچنین این نوع براکت ها از استحکام بالایی برخوردارند و تاثیر گذاری مطلوبی دارند.
ارتودنسی نامرئی با براکت های سرامیکی مانند ارتودنسی ثابت با براکت های فلزی یک روش قوی ارتودنسی محسوب می شود و برای درمان انواع ناهنجاری های دندانی مناسب می باشد.
نوع دیگری از ارتودنسی نامرئی که مانند ارتودنسی سرامیکی در دسته ارتودنسی ثابت قرار می گیرد، ارتودنسی پشت دندانی یا ارتودنسی لینگوال می باشد. در این روش ارتودنسی سیم ها و براکت ها در پشت دندان های فک بالا و پایین کار گذاشته می شوند و قابل رویت نیستند.
از آنجایی که وجود دستگاه ارتودنسی در پشت دندان ها و برخورد آن با زبان می تواند آزار دهنده باشد، معمولا متخصص ارتودنسی این نوع روش را به بیماران پیشنهاد نمی کند.
ارتودنسی نامرئی نیز مانند تمام روش های درمانی دارای مزایا و معایب خاص خود است. در این بخش قصد داریم شما را با مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی آشنا کنیم تا کمک کنیم تصمیم گیری بهتری داشته باشید.
استفاده از الاینرهای شفاف، مزایای بی شماری دارد که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره خواهیم کرد:
به این ترتیب، ارتودنسی نامرئی با استفاده از الاینرها گزینه ای موثر و جذاب برای بهبود ظاهر و بهداشت دهان و همچنین اصلاح موقعیت دندان ها می باشد.
هر روش درمانی در کنار مزایای خود ممکن است دارای نقاط ضعف باشد. ارتودنسی نامرئی نیز از این قاعده مستثنی نیست و معایب خاص خود را دارد که ممکن است برخی افراد از انتخاب این روش به دلیل این مسائل خودداری کنند. برخی از نقاط ضعف ارتودنسی نامرئی عبارتند از:
بنابراین، افراد باید با دقت مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی را بررسی کرده و با پزشک خود مشورت نمایند تا راهکار مناسبی را برای اصلاح موقعیت دندان های خود انتخاب کنند.
هزینه ارتودنسی نامرئی نسبت به سایر روش های ارتودنسی میزان بیشتری دارد و دلیل این موضوع طراحی شفاف یا نامرئی دستگاه و استفاده از لابراتوارهای پیشرفته برای ساخت پلاک های ارتودنسی نامرئی می باشد.
در ارتودنسی بدون سیم، هزینه های قابل توجهی برای اسکن و تولید قالب های نامرئی صرف می شود. ارتودنتیست فرآیند درمان و پیشرفت ارتودنسی را نظارت می کند و هر دو یا حداکثر سه هفته پلاک ها باید تعویض شوند، که نیاز به هزینه مجدد دارد.
تعداد پلاک های مصرفی بسته به نوع ناهنجاری دندانی متغیر است و در موارد مختلف بین 5 تا 10 پلاک یا حتی در موارد پیچیده تر تا 20 پلاک نیز نیاز است. در نهایت، می توان عوامل تعیین کننده هزینه نهایی درمان با ارتودنسی نامرئی را به موارد زیر خلاصه کرد:
ارتودنسی نامرئی با استفاده از الاینرهای شفاف، گزینه ای موثر برای اصلاح موقعیت دندان هاست که همراه با مزایای شفافیت، راحتی در استفاده و کاهش احتمال مشکلات سیمی می باشد.