بسیاری از افرادی که به ناهنجاری دهان و دندان مبتلا هستند سعی دارند ناهنجاری خود را درمان کنند اما تنها نگرانی آنها دیده شدن وسایل ارتودنسی توسط دیگران است. با پیشرفت علم و فنّاوری روشهای متنوع و در عین حال کارآمدی از درمان ارتودنسی به وجود آمده که یکی از آنها ارتودنسی ژلهای (نامرئی) است. نامرئی و غیرقابل مشاهده بودن این نوع ارتودنسی، اصلیترین مزیت آن است.
همچنین، ارتودنسی ژله ای برای افرادی که نگران دیده شدن وسایل ارتودنسی در دهان خود هستند، بسیار مناسب است؛ چون به هیچ وجه قابل مشاهده نیست و بهصورت نامرئی به درمان ناهنجاری دهان و دندان آنها خواهد پرداخت. ما در این مقاله سعی داریم شما را با ارتودنسی ژلهای، نحوه درمان آن، مزایای ارتودنسی ژلهای و مراقبتهای حین درمان را شرح دهیم. پس با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
ارتودنسی ژلهای یکی از انواع ارتودنسی متحرک است که جنس مواد سازنده آن از ترموپلاستیک با گرید پزشکی است و به صورت بسیار شفاف و نامرئی و به صورت اختصاصی برای هر بیمار با توجه به وضعیت و شدت ناهنجاری طراحی و ساخته شده است.
ارتودنسی ژلهای راهکار مناسبی برای داشتن دندان های مرتب و زیباست ؛ به عبارت دیگر، نوعی ارتودنسی است که قابلیت دید دستگاههای ارتودنسی را به حداقل میرساند. این روش در بین افرادی که اهمیت زیادی به زیبایی لبخند و چهره خود میدهند، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
همانطور که می دانیم روشهای زیادی برای کمتر دیده شدن دستگاههای ارتودنسی وجود دارد. ارتودنسی ژلهای یکی از تکنیکهای درمانی برای این منظور است. با استفاده از ارتودنسی نامرئی که به آن ارتودنسی ژلهای هم گفته میشود، میتوان ناهنجاریهای دندان را برطرف کرد. در اغلب روشهای درمان ارتودنسی از به راکت و سیم استفاده میشود؛ اما در ارتودنسی ژلهای چنین نیست.
مشکلاتی که با این نوع ارتودنسی قابل درمان هستند عبارت اند از:
۱. اوربایت، حالتی که دندانهای ردیف بالا به نسبت دندانهای ردیف پایین، جلوتر هستند.
۲. کراس بایت، حالتی که دندانهای ردیف بالا و پایین با یکدیگر هم تراز یا هم محور نباشند.
۳. فاصله زیاد بین دندانها، حالتی که به دلیل رشد غیرطبیعی استخوان فک یا حرکت دندانها در اثر وجود دندان غایب (پنهان) ایجاد شده است.
۴. برگشت دندانها به حالت اولیه پس از انجام ارتودنسی ثابت، پس از انجام کامل ارتودنسی ثابت، امکان برگشتن دندانها به حالت اولیه تا چند ماه وجود دارد. برای جلوگیری از این بازگشت دندانها به حالت اولیه، ارتودنسی ژلهای قابل استفاده است.
نکته: ارتودنسی ژلهای، در ناهنجاریهای با درجه متوسط قابل استفاده است و در ناهنجاریهای شدید، کاربردی ندارد.
ابتدا از دندان و فک بیمار قالبگیری به عمل خواهد آمد. سپس این قالبها، به لابراتوار یا آزمایشگاه ارسال خواهد شد تا پس از گذشتن دو تا سه هفته، پلاک ارتودنسی ژلهای ساخته و آماده شود. پس از آماده شدن پلاکهای ارتودنسی، دندانپزشک آن را بر روی دندانهای بیمار قرار میدهد و وضعیت قرارگیری آن را چک میکند. پس از این که پلاکهای ارتودنسی به خوبی روی دندانها قرار گرفت، بیمار باید پلاک ارتودنسی ژلهای را به مدت ۲۰ ساعت در شبانه روز بر روی دندانهای خود قرار دهد و فقط برای شست و شوی پلاک و مسواک زدن دندانها پس از هر وعده غذایی از دهان خارج شود. این پلاکها، به مرور زمان دندانها را تحت فشار قرار خواهد داد که باعث حرکت دندانها و استخوان فک به سمت حالت طبیعی خود شده و به اصلاح و درمان ناهنجاری دهان و دندان منجر خواهد شد.
بیشتر بخوانید : ارتودنسی نامرئی
هزینه ارتودنسی یکی از عوامل تأثیرگذار در تصمیم گیری درباره شروع و انجام ارتودنسی ژلهای است. عواملی مانند شدت و نوع مشکل، میزان تخصص پزشک، موقعیت جغرافیایی کلینیک درمانی، هزینه رفت و آمد و … در تعیین میزان هزینه ارتودنسی ژلهای مؤثر است.
در تمام کلینیک های تخصصی ما، 30 درصد کل هزینه در ابتدا گرفته می شود و باقی هزینه به صورت اقساطی در طول دوره درمان دریافت می گردد.
۱. آیا ارتودنسی ژلهای برای همه بیماران مناسب است؟
درمان بعضی ناهنجاریهای دهان و دندان با ارتودنسی ژلهای، امکانپذیر نیست، مثل ناهنجاریهای شدید اپن بایت شدید که با ارتودنسی جراحی، قابل درمان است.
۲. آیا ارتودنسی ژلهای برای کودکان خوب است؟
خیر، چون ارتودنسی ژلهای نیاز به همکاری و مراقبت دقیق دارد و همکاری کودکان در اغلب موارد ضعیف است.
۳. چه زمانهایی باید ارتودنسی ژلهای استفاده کرد؟
همانگونه که قبلا به آن اشاره شد، پلاکهای ارتودنسی ژلهای باید تمام وقت (روز و شب) مورد استفاده قرار گیرند و فقط هنگام غذا خوردن، مسواک زدن و شست و شو مجاز به خارج کردن آن از دهان خود هستید.
۴. اگر در ارتودنسی ژلهای، به طور مرتب از پلاکها استفاده نکنیم، چه مشکلی پیش خواهد آمد؟
در صورت عدم استفاده مرتب از پلاکهای ژلهای، حرکت دندانها به صورت مطلوب نخواهد بود و نتیجه مؤثری در پی نخواهد داشت. همچنین باعث کندی روند درمان میشود و میتواند منجر به استفاده از ارتودنسی ثابت، برای درمان ناهنجاری دهان و دندان شود.