لبخند یکی از تأثیرگذارترین حالات در چهره را به خود اختصاص داده است. لبخند لثهای، حالتی است که در هنگام لبخند زدن، بخش زیادی از لثه نمایان است. لبخند لثهای در بیشتر افراد اعتماد به نفس آنها را گرفته و موجب ناراحتی هر چه بیشتر آنها در هنگام لبخند زدن خواهد شد. امروزه با توجه به پیشرفتهای دندانپزشکی و زیبایی، امکان اصلاح و درمان لبخند لثهای، فراهم شده است. ما در این مقاله سعی داریم شما را با انواع روشهای درمان لبخند لثهای یا ارتودنسی ژنژیوکتومی آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
حالت قرار گرفتن دندانها و فاصله لثه از دندانها، نقش زیادی در زیبا نشان دادن لبخند دارد. در صورتی که نسبت فاصله لثه با دندانها زیاد و نامتناسب باشد، در این حالت لبخند لثه یا ژنژیوکتومی رخ داده است.
عوامل مختلفی مانند اختلال متابولیک، رشد بیش از حد استخوانهای فک، عوامل وراثتی و ژنتیکی، تغییرات رشدی استخوانهای فک بالا، رشد بیش از حد بافت لثه به دلیل درمان ارتودنسی، التهاب ناشی از کوتاهی در رعایت بهداشت دهان و دندان، رشد بیش از حد بافت لثه، به دلیل مصرف دیلانتین، سیکلوسپورین، اختلال بایت و روی هم قرار نگرفتن دندانها در ایجاد لبخند لثهای نقش دارند.
۱. ارتودنسی ژنژیوکتومی با استفاده از انواع براکت و بریس
درمان و اصلاح ناهنجاری ژنژیوکتومی یا لبخند لثهای با استفاده براکت، بریس و سیم، ارتودنسی ژنژیوکتومی نام دارد. این روش درمانی معمولا زمانی قابل انجام است که بیماری لثه به استخوان حامی دندان و بافتهای اطراف آن، آسیب نزده باشد. در این روش، متخصص ارتودنسی دندانها را مورد ارزیابی قرار خواهد داد و پس از آن براکتها را با استفاده از چسب مخصوصی به روی دندانها متصل خواهد کرد و در آخر سیم کشی را انجام میدهد.
با این کار باعث حرکت دندانها به سمت بیرون و مشخص شدن هر چه بیشتر دندانها شده و بزرگ بودن لثه کمتر جلب توجه خواهد کرد. درمان لبخند لثهای به کمک ارتودنسی، معمولا زمان بر است و ممکن است ماهها یا سالها طول بکشد. این روش، نه تنها لبخند لثهای قابل اصلاح و درمان است، بلکه هر گونه مشکل به هم فشردگی و بی نظمی دندانها هم قابل درمان است.
مزایای این روش درمانی شامل اصلاح خط ناهموار لثه، برداشتن بافت اضافی لثه، زیبایی چهره بیمار، اصلاح و زیبایی طرح لبخند، افزایش اعتماد به نفس است.
۲. ارتودنسی ژنژیوکتومی با استفاده از دستگاه لیزر درمانی
در این روش، بخشهای اضافی لثه، با لیزر برش داده خواهد شد و امکان مشاهده نتیجه عمل، در همان لحظه وجود دارد.
۳. ارتودنسی ژنژیوکتومی با استفاده از جراحی عمومی فک بالا (ارتوگناتیک)
یکی از انواع روشهای درمانی برای بازگرداندن فک به حالت طبیعی، جراحی ارتوگناتیک یا جراحی عمومی فک بالا است. در این روش به دلیل استفاده از داروی بیهوشی و انجام عمل در داخل دهان، جای هیچ گونه بخیه یا زخم را بر روی چهره فرد باقی نخواهد گذاشت.
۴. جراحی پریودنتال
اگر ناهنجاری شدید باشد، برای درمان، باید بخش بیشتری از بافت لثه برداشته شود؛ به عبارت دیگر عمل افزایش طول تاج دندان برای اصلاح ناهنجاری انجام خواهد شد. در این روش دندانپزشک با استفاده از بی حسی موضعی، بافت نرم لثه را برداشته و بخشی از استخوان تراشیده یا دستکاری خواهد شد. سپس بافت لثه را در جای مناسب خود قرار خواهد داد. با انجام این روش، دندانها بلندتر از قبل دیده شده و لثهها حالتی طبیعی و استاندارد خواهند گرفت.
۵. ارتودنسی ژنژیوکتومی با استفاده از جراحی پایین آوردن لب
پیش فعال بودن لب بالایی، باعث رشد زیاد بافت لثه و به وجود آمدن ناهنجاری لبخند لثهای خواهد شد. در این صورت متخصص دندانپزشکی با استفاده از جراحی لب و پایین آوردن آن، عضله حرکتی لب تا خط لثه را محدود خواهد کرد. این کار باعث اصلاح ناهنجاری لبخند لثهای خواهد شد.
۶. ارتودنسی ژنژیوکتومی با استفاده از ژل درمانی
استفاده از ژلهای درمانی و تزریق آن به داخل عضلات لب، یکی از انواع روشهای درمانی، برای جلوگیری از بالا رفتن لب و درمان ناهنجاری لبخند لثهای است.
۱. در صورت خونریزی
پس از انجام روشهای ارتودنسی ژنژیوکتومی، خونریزی به مدت ۲ روز، کاملا طبیعی است. در صورتی که بعد از این مدت، دوباره خونریزی شروع شد، یک گاز استریل مرطوب را بر روی موضع قرار دهید. همچنین قرار دادن گاز تی بگ سرد به مدت ۳۰ دقیقه بر روی موضع نیز، برای متوقف کردن خونریزی لثه بسیار مؤثر است.
۲. برای شست و شوی دهان
به مدت ۲۴ ساعت پس از جراحی، دهان خود را شست و شو ندهید و از مسواک هم استفاده نکنید. پس از گذشتن این مدت، دهان خود را با محلول آب و نمک گرم، هر شش ساعت یک بار شستشو دهید. در صورتی که باز هم احساس درد داشتید، مسواک زدن را یک تا دو روز دیگر به تعویق بیندازید.
۳. در صورت ایجاد تورم در صورت
ایجاد تورم در صورت، یک امر کاملا عادی است. یک کمپرس یخ را بردارید و به مدت ۳۰ دقیقه آن را روی صورت خود بگذارید و سپس به صورت خود استراحت دهید. این کار را تا یک روز پس از جراحی، انجام دهید.
۴. در هنگام درد
در صورت بروز درد، از داروی های مسکن فاقد آسپرین استفاده کنید. در صورت بی تأثیر بودن این داروها، از دندانپزشک خود برای تجویز یک مسکن قویتر، کمک بگیرید.
۵. نکات کلی
منبع: https://www.labkhandfa.com/