یکی از موضوعاتی که بسیاری از متقاضیان ارتودنسی قبل و در حین درمان نگران آن هستند، این است که تاثیر ارتودنسی بر چهره چقدر است؟ برخی درمان های ارتودنسی می توانند چهره را تغییر دهند؛ اما این تغییرات زیاد نیستند. این تغییر در چهره به چه صورت و بر روی چه عضوهایی است؟ صورت ترکیبی از قسمت های مختلف مانند دهان، بینی، چشم ها، پیشانی و … است. این قسمت ها به صورت ترکیبی با یکدیگر با نسبت متفاوت در هر فرد توزیع می شوند.
آنچه در این مقاله می خوانید
ارتودنسی دندان یکی از شاخه های تخصصی دندانپزشکی است که در آن ناهنجاری های دندان ها و فکین برطرف می شود. ناهنجاری هایی دندانی شامل موارد زیر می شود:
تاثیر ارتودنسی بر چهره افراد ناشی از همین تغییرات در فکین و دندان های فرد است که توسط متخصص ارتودنسی انجام می شود. ارتودنتیست ها با در نظر گرفتن تغییرات روند رشد و پیری که در طول زندگی فرد اتفاق می افتد، در صدد اصلاح طرح لبخند و اصلاح زوایای صورت بیماران برآمده اند.
در حقیقت تاثیر ارتودنسی بر چهره بیمار به میزان ناهنجاری فک بستگی دارد. به طور مثال فردی که با مشکل آندربایت مواجه است، فک پایین از فک بالا جلو زده است و برجسته تر به نظر می رسد. این ناهنجاری باعث می شود که گونه ها نیز فرورفته شوند و زیبایی چهره فرد برهم بخورد.
بنابراین با انجام ارتودنسی دندان این مشکلات و ناهنجاری ها درمان می شوند و چهره فرد تا حد قابل توجهی تغییر می کند. در واقع تاثیر ارتودنسی بر چهره فرد می تواند شامل موارد زیر باشد:
در ادامه هر یک از این موارد را به طور خلاصه شرح می دهیم.
🔸 بیشتر بخوانید:
ممکن است در درمان ارتودنسی، خط فک بیمار نیز تا حدودی تغییر کند، اما برای داشتن یک تغییر واضح و محسوس باید علاوه بر دستگاه ارتودنسی، از ابزار بازکننده قوس دهان و همینطور ارتوسرجری (جراحی فک) نیز کمک گرفت.
لازم به ذکر است که تاثیر ارتودنسی بر خط فک بیشتر در ارتودنسی کوکان قابل مشاهده است زیرا آنها در سن رشد بوده و استخوان فکشان به طور کامل رشد نکرده است. در این شرایط حرکت دادن استخوان فک و اصلاح آن راحت تر و بیشتر خواهد بود.
چانه به فک پایینی متصل است و تغییراتی که بر روی این فک اعمال می شود، به طور مستقیم بر روی چانه هم تاثیرگذار است. به طور مثاب افرادی که فک پایینشان خیلی عقب است، بعد از درمان ارتودنسی و با قرار گرفتن فک در جایگاه اصلی خود، شاهد تغییرات واضحی در شکل چانه خود نیز می شوند.
منطقا ارتودنسی دندان نمی تواند ابعاد و اندازه بینی را تغییر دهد. اما با این درمان و جابجایی فکین و دندان ها، زوایای بین لب و بینی تغییر می کند. این اتفاق ظاهر بینی را کمی متفاوت نشان می دهد اما در کل تاثیر ارتودنسی بر چهره در قسمت بینی زیاد محسوس نیست.
تاثیر ارتودنسی بر چهره در قسمت لب ها برای بیمارانی که مشکل اوربایت و مخصوصا آندربایت دارند، بیشتر دیده می شود زیرا برجستگی یا برعکس، پر نبوردن دندان ها، مستقیما تحت تاثیر جلو بودن و یا عقب بودن فک های بیمار است.
در بیشتر مواقع افرادی که کاندیدای درمان ارتودنسی هستند، به دلیل تغییر فرم و در حقیقت بیرون زدن لب های خود در اثر قرار گرفتن بریس های ارتودنسی بر روی دندان ها، تمایل خود را برای درمان از دست می دهند. در این شرایط متخصص ارتودنسی از یکسری نوار کشنده بر روی بریسها استفاده می کند که روند جابجایی دندانهای بیمار را کمی آهسته می کند و باعث می شود حالت و فرم لب ها تغییر نکند.
در حالت کلی استفاده از درمان ارتودنسی به منظور اصلاح طرح لبخند فرد است. شما بسته به نوع درمان خود، متوجه می شوید که دندان هایتان موقع لبخند صاف تر و همینطور لبخندتان زیباتر به نظر می رسد.
🔸 بیشتر بخوانید: بهترین متخصص ارتودنسی در کرج
بعد از درمان ارتودنسی دندان افراد معمولا تقارن و تعادل جدیدی را در اجزای صورت خود متوجه می شوند. گونه ها به طور مستقیم توسط استخوان فک و دندان ها حمایت می شوند. بنابراین با جابجایی دندان ها و فکین، افراد متوجه تغییراتی در گونه های خود می شوند. به طور مثال افرادی که قبلا گونه های فرورفته داشته اند، پس از به پایان رسیدن درمان خود متوجه افزایش حجم گونه های خود می شوند.
در برخی از موارد ممکن است ارتودنسی بر لاغری صورت تاثیر بگذارد. در مواردی که فک پایین عقب تر است، صورت لاغر و غیرطبیعی بهنظر می رسد. پس از جلوآمدن فک پایین و عقب رفتن فک بالا، ظاهر صورت نرمال شده و از لاغری فک پایین کاسته می شود. این تاثیر ارتودنسی بر چهره، تاثیر زیادی بر زیباشدن صورت دارد.