لمینت دندان روکشی همرنگ دندان است که برای اصلاح بد رنگی، بد شکلی و شکستگی دندان ها و لب پر شدن آن ها بر روی دندان ها نصب می شود. بعد از نصب لمینت یکی از دغدغه های اصلی بیماران افتادن لمینت دندان است. با اینکه این نوع روکش ها مقاومت بالایی دارند، اما ممکن است به دلیل یکسری از مشکلات لمینت از دندان جدا شود. اگر شما هم دندان های خود را لمینت کرده اید، توصیه می کنیم برای آشنایی بیشتر با دلایل افتادن لمینت دندان، این مقاله را تا آخر بخوانید.
آنچه در این مقاله می خوانید
افتادن لمینت دندان یکی از عوارض مهم لمینت دندان ها است، این عارضه به چند دلیل اتفاق می افتد که در زیر به طور مفصل درباره آن ها بحث خواهیم کرد:
انتخاب دندانپزشک متخصص زیبایی برای نصب لمینت های دندانی بسیار اهمیت دارد. دندانپزشک بی تجربه، مهارت و تخصص لازم برای نصب لمینت دندان را ندارد، به همین دلیل احتمال جدا شدن و افتادن لمینت بالا می رود. نصب نادرست لمینت از اصلی ترین دلایل افتادن لمینت دندان است. اگر لمینت دندان به خوبی بر روی دندان قرار نگیرد، بعد از مدت کوتاهی اتصال لمینت و دندان ضعیف شده و روکش از دندان جدا می شود.
همچنین اگر لمینت با دقت لازم و مهارت کافی بر روی دندان نصب نشود، سبب ایجاد فضای خالی بین لمینت و دندان می شود که باعث گیر افتادن ذرات غذا در این فضای خالی می شود. با تجمع مواد غذایی در این محل، عفونت و پوسیدگی دندان اتفاق می افتد که سبب ضعیف شدن چسب اتصال لمینت ها و افتادن آن ها می شود.
باید بعد از لمینت دندان همانند قبل بهداشت دهان و دندان را رعایت کرد تا از تجمع پلاک ها و بروز عفونت جلوگیری شود. وجود پلاک و عفونت باعث از بین رفتن اتصال روکش و دندان می شود که به دنبال آن افتادن لمینت صورت می گیرد.
طول عمر و ماندگاری لمینت دندان بین 15 تا 20 سال است و در این مدت لمینت دچار فرسودگی شده و با گذشت زمان، ماندگاری آن کاهش می یابد. بعد از گذشت این دوره، استحکام و ماندگاری چسب اتصال روکش و دندان از بین می رود و لمینت ها به مرور از دندان جدا می شوند و باید مجدد برای نصب لمینت اقدام کرد.
پوسیدگی دندان از دلایل افتادن لمینت دندان است. معمولا قبل از انجام لمینت دندان، پوسیدگی های احتمالی درمان می شوند اما باز هم احتمال ایجاد پوسیدگی بعد از انجام لمینت دندان وجود دارد.
احتمال ایجاد پوسیدگی به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان بیشتر است. در صورت وجود پوسیدگی سطح دندان کاهش می یابد و دندان توانایی نگه داشتن روکش دندان را ندارد و به مرور از دندان جدا می شود.
در صورت وارد شدن ضربه، لمینت دندان آسیب می بیند و سبب ترک خوردن، شکستن و افتادن لمینت می شود. ضربه در اثر تصادف، افتادن و یا هنگام ورزش کردن از جمله مواردی هستند که سبب جدا شدن لمینت می شوند.
در صورتی که بیمار به عفونت لثه مبتلا باشد باید قبل از انجام لمینت آن را درمان کند، چون عفونت باعث از بین رفتن اتصال لمینت به دندان می شود. در صورتی که عفونت بعد از نصب لمینت ایجاد شود احتمال جدا شدن روکش ها بیشتر می شود.
بی توجهی و سهل انگاری در مراقبت از لمینت دندان مانند شکستن پوسته آجیل و گاز زدن مواد غذایی سفت نیز جزء دلایل افتادن لمینت دندان است.
برای جلوگیری از آسیب دیدن لمینت و افتادن آن باید موارد زیر را رعایت کرد:
در صورت افتادن لمینت دندان باید آن را در یک دستمال تمیز قرار دهید و در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر لمینت دندان آسیب ندیده باشد، دندانپزشک می تواند لمینت را با مهارت خاصی مجدد بر روی دندان نصب کند. بیمار نباید خود برای نصب مجدد لمینت افتاده اقدام کند، چون احتمال افتادن مجدد آن وجود دارد و ممکن است به لمینت آسیب بزند.
نکته مهم: وارد شدن ضربه و شکستن لمینت دندان یکی از دلایل افتادن لمینت دندان است و در صورت شکستن لمینت دندان امکان ترمیم آن وجود ندارد. لمینت به دلیل مقامت بالا و سفت بودن امکان تغییر فرم مجدد را ندارد. اما در برخی موارد دندانپزشک می تواند قسمت شکسته و ترک خورده لمینت را با مواد کامپوزیتی ترمیم کند.
ترمیم لمینت با مواد کامپوزیتی یکسری معایب به همراه دارد و آن این است که روکش دیگر مقاومت و استحکام قبل را ندارد. همچنین به دلیل یک دست نبودن لمینت و کامپوزیت دندان در کنار هم شکل و ظاهر روکش غیر طبیعی به نظر می رسد.
به همین دلیل توصیه می شود که بعد از افتادن لمینت دندان نباید آن را ترمیم کرد. درست ترین کار جایگزین کردن لمینت جدید است؛ حتی اگر لمینت دندان به صورت یک تکه از دندان جدا شود باز هم توصیه می شود آن را به طور کامل تعویض کرد.
لمینت دندان پرکاربرد ترین روکش در دندانپزشکی است اما یکی از مشکلات لمینت دندان، افتادن و جدا شدن آن از دندان است. چند دلیل مهم باعث افتادن لمینت می شوند که با رعایت کردن آن ها می توان از به وجود آمدن این مشکل پیشگیری کرد.